Bier van de maand

Brugse Zot

Biernaam: Brugse Zot

Brouwerij: De Halve Maan gelegen in het hartje van Brugge

Bierstijl: Belgisch blond bier van hoge gisting

Alc: 6%ABV IBU: 23 EBC: 13 Drinktemperatuur: 6°C

Brugse Zot is een Belgisch bier dat zijn oorsprong vindt in de historische stad Brugge. Het werd voor het eerst gebrouwen in 2005 door Brouwerij De Halve Maan, een familiebrouwerij met een geschiedenis die teruggaat tot 1856. De naam van het bier is verbonden met een middeleeuwse legende rond keizer Maximiliaan van Oostenrijk. In de 15e eeuw waren de inwoners van Brugge ontevreden over het strenge bewind van keizer Maximiliaan. Toen de keizer in 1488 naar Brugge kwam om een opstand te onderdrukken, werd hij door de Bruggelingen gevangengenomen. Na zijn vrijlating nam de keizer wraak door alle feesten en jaarmarkten te verbieden. De Bruggelingen accepteerden dit niet en organiseerden een groots feest ter ere van hun vorst, in de hoop hem gunstig te stemmen. Ze verzochten de keizer om jaarmarkten toe te staan en een nieuw zothuis in de stad te bouwen. Volgens de legende antwoordde Maximiliaan met de gedenkwaardige woorden: “Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!”. Zo ontstond de bijnaam voor de inwoners van Brugge.

Het bier heeft een wazig, gouden kleur en een mooie dikke schuimkraag dat lang blijft staan. Ik neem aroma’s waar van geel fruit, banaan (van de gist), kruidnagel, een hintje koriander, citroenschil en witte peper.

Nu het leukste gedeelte, de smaak. Gemiddeld tot zoet in aanzet dan komen de fruitige en kruidige tonen terug maar in de smaak nemen we ook wat florale toetsen, gras en honing waar. De afdronk is vrij bitter en zindert zachtjes maar lang na. Mooie licht hoppige aardse afdronk. Zeer verfrissend, makkelijk drinkbaar bier.

Naar food-pairing toe is het bier zeker geschikt als aperitief. Maar het leukst vond ik de combinatie met een Thaise curry. De zoete aanzet van het bier paired goed met de zoete curry maar heel leuk is de hopbitterheid van het bier dat daar dan tegen in gaat. Bitter en zoet geeft hier een heel leuk resultaat. De hinten koriander en citrus gaan ook mooi samen met de meeste curry’s. Verder zie ik het ook mooi samen gaan met milde kazen en zeevruchten.