Bier van de maand

Tietje


Biernaam: Tietje

Brouwerij: De Boezemvrienden gebrouwen door BeerSelect

Bierstijl: Belgisch blond bier van hoge gisting

Alc: 7,5%  ABV IBU: NA  EBC: NA   Drinktemperatuur: 8°C

De twee Gentse boezemvrienden, Arne Cosyns en Thomas Rodrigue zijn twee fervente bierliefhebbers die een idee hadden voor een opmerkelijk bier:”het Tietjesbier”.Met de ambitie om hun bier op grotere schaal te produceren, zochten ze naar een partner die hen aansprak. Na een korte zoektocht kwamen ze terecht bij Beerselect, een brouwerij die niet alleen bier voor derden produceert, maar ook actief meedenkt en gespecialiseerd is in craftbieren.                                                           

Een Tietje drinken betekent niet alleen genieten van een smakelijk biertje, maar ook bijdragen aan een goed doel. De brouwers van Tietje zijn trots op hun samenwerking met de Stichting Beautiful After Breast Cancer, die zich inzet voor bewustwording rond het welzijn en welgevoelen na de diagnose van borstkanker.                           

Voor hun Tietje kozen ze zorgvuldig voor zoveel mogelijk lokale en hoogwaardige ingrediënten. Als extra smaakdimensie werden sinaasappelschillen toegevoegd, die zorgen voor een rijk aroma en een licht zoetere smaak.                                              

De heren deinzen niet terug voor een opvallende actie. Velen van jullie herinneren zich misschien de spraakmakende cirkels op het Gentse Sint-Pietersplein tijdens de coronacrisis. Ze slaagden erin deze cirkels met stoepkrijt te versieren met, jawel, afbeeldingen van tietjes!

Het bier heeft een mooie dikke, stevige schuimkraag en we nemen een sterke sprankeling waar in het glas. Het bier zelf heeft een warm oranjeachtige tint. Visueel een mooi aantrekkelijk bier.  Geur van rijpe banaan, korianderzaad, brood, gras en zoete aardappel. 

Over naar de smaak. Fruitige aanzet, perzik, banaan en zoete appel. Het bier is zoet maar zeker niet plakkerig. Smaak gaat dan verder naar brooddeeg gepaard met een grasachtige hoppigheid. In de afdronk nemen we ook nog wat koriander en een toets kruidnagel waar.

Naar pairing toe gaat deze heel goed samen met een kaasplank het zoete fruitige karakter van het bier leent zich hier perfect toe. Verder zie ik dit ook heel goed samen gaan met een stukje gebakken kabeljauw met een citroen-botersaus